Iltamäen talli


TALLIN ESITTELY

Iltamäen talli aloitti toimintansa vuoden 2015 tammikuussa. Talli perustettiin uneliaan maaseutukylän hellään huomaan keskelle hiljaisuutta ja omaa rauhaa. Tallin tilat on mitoitettu täysin ponikokoisia asukkaitamme varten. Olemme yksityinen talli, joten ovemme ovat avoinna kävijöille vain sopimuksen mukaan. Virtuaalisten russponien maailmassa oli nähtävissä aikavälillä 2014-2015 pienimuotoinen uusien tallien buumi, jonka vaikutuksesta mekin päädyimme perustamaan oman ponitallin. Eihän niin pienet ponit voi paljoa resursseja kuluttaa, ajattelimme. Voi kuinka väärässä voikaan ihminen olla. Russimme ovat kuluttaneet vuosien aikana kukkaron lisäksi pihattoaitoja, loimia ja hermojamme sen verran, että kehotan aina omasta tallista haaveilevia miettimään vielä viisi kertaa uudestaan. Mutta eihän näistä eroon pääse. Kyllä russponi on rotuna niin mainio, että aika nopeasti sitä aina unohtaa ne pahimmat päivät.


Tallin pihapiiriin lukeutuu punainen tallirakennus, ponien tarha-alueet sekä pihatot, kenttä, maneesi ja isäntäväen kotipiha. Osa poneistamme viettää yönsä tallissa, mutta erityisesti eläkeponit ja nuoriso viihtyy pihatossa miltei vuoden ympäri kasvattaen muhkean talvikarvan suojakseen. Kisaponit sekä kantavat tammat majoitetaan yleensä talliin käytännön syistä. Tallimme pihapiiri on siisti, mutta kotikutoisiakin ratkaisuja löytyy. Tuuli riepottelee usein lantalan puoliovia miten lystää ja turhan kosteaksi tuppaavia tarhojen pohjia ollaan yritetty parannella aikojen saatossa useampaan otteeseen. Kokonaisuudessaan meiltä löytyy kaikki tarvittava, hanoista tulee vettä ja tallialue on erinomaisesti valaistu pimeään aikaan.


Talliin on rakennettu yli 20 ponikokoista karsinaa kolmelle eri käytävälle. Kotikutoisella twistillä kyhäilty tallimme on toimittanut hyvin virkaansa ja erityiskiitosta arjessa on annettava säilytystiloille, joihin satsattiin talliremontissa. Nyt meillä on erilliset tilat rehuille ja siivoustarvikkeille, lämmin satulahuone, kätevä kuivaus- ja pesuhuone, pesuboksi ja erillinen hoitonurkkaus sekä kunnon taukotila ihmisten käyttöön. Tallilla on hyvä olla ja puuhastella, kun tavaroilla on omat paikkansa ja käytännön asioita ollaan pohdittu pitkälle. Suuri ponimäärä ja iso sokkeloinen tallirakennus voi kuulostaa työläältä, mutta meillä ponit siirtyvät aamuisin itse tallista tarhaan ja illalla sisälle. Tämä toteutetaan porrastetusti käytävä kerrallaan ja tarhat on sijoitettu loogisesti siten, että ponien on helppo siirtyä ulkoilemaan. Pääsääntöisesti ponimme tietävät oman karsinansa ja tarhansa ja käytäntö on helpottanut suuresti aamu- ja iltatalleja.


Rakensimme jo ensimmäisenä kesänä maneesin, sillä meillä treenataan vuoden ympäri ja on tavoitteiden saavuttamisen kannalta tärkeää, ettei huono sää rajoita tekemistä. Meidän pikkuriikkinen maneesimme ei kuitenkaan sovellu kisojen järjestämiseen, joten talviaikaan meidän on hieman vaikea järjestää tapahtumia.

  
  
  
  
  
  
Iso kenttämme tuntuu välillä vähän liiankin mahtipontiselta, kun siellä pienten ponien kanssa treenaa, mutta isossa kentässä on myös hyvät puolensa. Se on helposti jaettavissa kahteen tai peräti kolmeen lohkoon, joten montaa ponia voidaan treenata samaan aikaan. Kilpailuidenkin järjestämiseen kenttämme on kuin tehty: sen pohjamateriaali on kulutusta kestävä, valaistus on kunnossa ja kentän sivuilla on pienet nousevat katsomot katsojia varten.



TALLITAPAHTUMAT

Toisinaan meillä on aikaa myös erilaisille ponitapahtumille.

14.-16.09.2018 Russponileiri lomakekuittaus 10 leiriläistä
09.06.2018 Harjoituskouluksat avoimet russponeille 5 osallistujaa
10.06.2018 Harjoitusestekisat avoimet russponeille 7 osallistujaa


ENTISET HEVOSEMME

Alle on koottu Iltamäellä asuneita hevosia, jotka ovat joko menehtyneet tai myyty eteenpäin.

04.04.2015 - 19.06.2017 t. Iltamäen Alissa i. Iltamäen Emil e. Ellinor LAC KTK-II YLA1
05.07.2014 - 24.06.2017 t. Vikkans Mai i. Vikkans Valdert e. Vikkans Maij YLA2
13.06.2016 - 23.07.2018 o. Iltamäen Lukas i. Iltamäen Leonius e. Iltamäen Gretella KTK-II YLA1
11.03.2015 - 01.03.2019 o. Iltamäen Emil i. Dahlgård Lenny e. Dahlgård Lisbeth KTK-III YLA1




VIRTUAALITALLI
KORISTEKUVAT © VADELMAHATTARA, KUIPPANAT.NET/VAPAAT & LUPA ON