Hevostila pohjolan tuulosissa

Villahaka perustettiin vuonna 2011, jolloin sen toimintaan kuului eritoten hoitohevostoiminta, leirit ja harrastetallin puitteissa myös ratsastustunnit. Vuosien saatossa toiminta on muuttunut yhä vain tavoitteellisempaan suuntaan ja tätä nykyä olemme täysin kasvatustoimintaan erikoistunut hevosalan yritys. Tiluksiimme lukeutuu tallirakennus, suuri lämmin maneesi, valaistu kenttä ja muutama pihatto, joissa suurin osa hevosistamme elää luonnonmukaista hevosen eloa vuoden ympäri. Tiloja on laajennettu harrastetallin ajoilta suurella kädellä, mutta hevoslauman ja näin ollen myös työmäärän lisääntyessä on vakituinen henkilökuntakin kasvanut ihan kattaviin mittoihin. Hevosiamme hoitaa, ratsastaa, treenaa ja kilpailuttaa osaava tallitiimi, jossa jokaisella on sopivasti hommaa ja isosti rakkautta hevosia kohtaan.

   

Punainen tallirakennus on jaettu käytännöllisesti kahteen eri puoliskoon käytävineen. Tammat ja orit on sijoitettuna talliin jopa niin kekseliäästi, että molemmilta käytäviltä on oma uloskäyntinsä ja tarhat on sijoitettu kätevästi aivan tallin kupeeseen siten, ettei arkeen mahdu kovin paljon epämiellyttäviä kohtaamisia kiimassa olevien tammojen ja uteliaiden orien suhteen. Pihatoissa on kaikissa lämpimät makuuhallit ja paljon vaihtelevaa maastoa ulkoilualueena.

Maastomahdollisuuksista saamme olla erittäin ylpeitä. Kilpailevienkin hevosten on hyvä päästä vaihtelevasti virkistymään myös luontoon ja siitostammoilla sekä eläkehevosilla maastoreitit tulevat hetkessä tutuiksi miltei päivittäisten lenkkien muodossa.

" Kun jalkani upposi viimeisen kerran nilkkaa myöten mutaan, olin sekoamispisteessä, mutta kun näin silmieni eteen levittäytyvän tallipihan huokaisin helpotuksesta. Silmäni säkenöivät varmasti samalla tavalla, kuin pienellä lapsella jouluaattona, nähdessään sen joulupukin säkistä pilkottavan suurimman paketin - tällä kertaa paketti oli vaihtunut suloiseen tallirakennukseen, kodikkaisiin tarhauksiin ja ennen kaikkea niihin maailman suloisimpiin eläimiin, mistä huokui se, että niistä oli todellakin pidetty hyvää huolta. Lähdin tutustumaan houkuttelevan näköiseen tallirakennukseen. Hevoset olivat sateesta huolimatta nauttimassa raikkaasta sateenjälkeisestä ulkoilmasta, joten tallirakennus kaikui hiljaisuuttaan, vaikka kodikas maalaistallin tunnelma kutsui minut tervetulleeksi peremmälle. Satulahuoneesta kuulin ääniä, ja lähemmäs edetessäni tunnistin sen radion vilkkaaksi puheeksi - selostajan ääni kertoi kiihtyneenä juuri siitä, miten nimeltä mainitsematon suomenhevonen nousee kolmannelta sijalta kärkeen, ja voittaa muutamalla sentillä vierellä porhaltavan tamman. Kurkkasin ovelta sisälle satulahuoneeseen, missä tuoksui vastapuhdistettu nahka ja tottakai hevosten haju oli tähänkin huoneeseen ehtinyt itsensä valloittamaan, kuten oikean tallin olemukseen kuuluukin." - ote ensimmäisen kasvattimme Saiman hoitajan Pirkon tarinasta 19.07.2012


   

SIVUN KORISTEKUVAT © IIVO, WORTEL, STINA & ALTSUVillahaka on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Villahaka, ellei sivuilla toisin mainita.